blog ini akan di buka semula dalam tempoh

Saturday, January 29, 2011

YEAY! zureen dah ada twitter!!!

haha.
agak ketinggalan rasanya kan?
mula-mula memnag tak mahu buat benda ni.
tapi, pagi-pagi macam ni memang rasa bosan.
lebih-lebih lagi lepas solat subuh.
memang susah sangat nak tidur balik.

maka, terhasillah account TWITTER!
haha!

so, awak semua kena folo account twitter zureen okay?

see. SUMPAH account ni baru lagi. haha.



nak folo twitter zureen? klik SINI!

Sunday, January 23, 2011

saya sayang abah saya contest

salam.
pagi-pagi buta ni nampaknya mata zureen masih tak boleh lelapkan mata. so, bila berblogwalking tadi, nampak pula 1 contest. rasa nak join pula. lagipun, dah lama zureen tak join contest-contest ni. haha. okaylah. jom serang contest ni!
klik INI untuk ke blog beliau :)

zureen dengan papa
oppss! kejap! kejap! papa bukan samseng tau. haha. papa memang macam ni kalau take picture. susah nak serius! haha. tu laa antara keistimewaan beliau actually. sangat kelakar! even student-student papa ada yang cakap papa ni sombong. sebenarnya, dia tak sombong. orang yang kenal or rapat dengan dia mesti akan selalu ketawa! hahaha.

zureen akan kongsikan sedikit latar belakang papa :)

nama : Amjah Hj. Yunus
nama glamor : amjah or jack (haha)
tarikh lahir : 11 FEBRUARI 1962
bangsa : brunei
pekerjaan : pensyarah akademik, IPG Kampus Keningau, Sabah
obses kepada : kamera DSLR (nikon D90), set karaoke, badminton!

zureen nak tag kepada :
aznizah
putera boi
dayu
hani
nordin

cik sushi : sebenarnya birthday papa tak lama lagi. 11 FEBRUARI 2011. kalau dapat hadiah dari contest ni mesti dia hepi gila-gila punya! haha.

Saturday, January 22, 2011

cerita huruf ''P''

"Paklong Punya Pasal, Pagi-Pagi Pakngah Pergi Pasar. Paklong Pesan Pulut Panggang. Parking Pulak Punyalah Payah. Pakngah Pun Pelik, Pasal Pulak Pagi-Pagi Payah Parking. Pakngah Pun Pusing-Pusing Perhati Parking. Pusing Punya Pusing, Pakngah Pun Pening. Penyudahnya Pakngah Parking Pinggir Parit.

Pening-Pening Pun Perut Pakngah Perlu Penuh. Pakngah Pun Pergilah Pekena Pasembor. Pasembor Pulak Punyalah Pedas. Pergh ! Pedas-Pedas Pun Pakngh Pulun. Pakngah Pulun Pelan-Pelan Pasal Pedas. Pastu Pakngah Pun Pulang.

Pakngah Pulang Punyalah Panas. Pakngah Pun Pasang Penyejuk. Pasang Penyejuk Pun Panas. Pakngah Pun Pelik Pasal Pulak Panas. Pakngah Pun Periksa Penyejuk. Patutlah Panas, Penyejuknya Palsu. Pakngah Pun Pergi Pulangkan Penyejuk Pada Peniaga. Pokemon Punya Peniaga!

Pikir Punya Pikir Pakngah Putuskan Pelihara Puyu. Pakngah Perlukan Peruntukan. Permohonan Peruntukan Pulak Punyalah Panjang Prosesnya. Prosedurnya Pun Payah. Pagi Petang Pakngah Panjat Pejabat Pegawai Perikanan. Pakngah Pun Pedap. Penyudahnya Pakngah Pinjam Paklong .

Pinjam Paklong Pun Paedahnya Pat Persen. Pat Persen Pun, Pat Persenlah. Puyu Punya Pasal, Pedulilah. Projek Pelihara Puyu Perlukan Pondok. Pakngah Pun Perbaiki Pondok Pakngah. Pakngah Paku Papan ... Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang .....

Pengetuk Paku Pulak Patah Patah. Pedulikan Pasal Pengetuk Paku Patah. Pikir Pulak Pasal Perkara-Perkara Penting. Pasal Pimpinan PM, Pasal Pilihanraya, Pasal Pembangunan, Pasal Perpaduan, Pasal Pendidikan, Pasal Perundangan, Pasal Perjalanan Parlimen, Pasal Perairan, Pasal Palestin, Pasal Peluang Perniagaan Pabila Puasa ... Pup .... Pelita Padam !

Penamat"

cik sushi : pening 

papa dah tetapkan peraturan untuk keluar dating!

Kepada : BF anak aku (aku dah lupa nama ko sape)

Berikut merupakan peraturan-peraturan yang ko kena ikut sepanjang bercinta dengan anak aku :

Peraturan 1:
Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon-hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar. sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

Peraturan 2:
Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah.

Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.

Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.

Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang
nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.


Sekian,
Yg sengaja menakutkan,
Bapak Kepada Gf ko.

cik sushi : entri takde kena-mengena dengan zureen! haha!

TUTORIAL : bagaimana nak bagi senyuman maut?

AMARAN!
budak-budak sekolah yang baca blog kakak ni kena diawasi oleh ibu bapa awak-awak semua okay? sebarang keadian yang terjadi selepas membaca blog ini adalah tanggungjawab ibu bapa dan tak ada kena-mengena langsung dengan tuan punya kedai ni.

dipendekkan cerita, jom kita buat tutorial macam mana nak bagi senyuman yang paling manis. haha.






cik sushi : senyum itu satu sedekah paling mudah. senyum-senyumlah selalu okay?

teka-teki hampeh 2011

1. Burung apakah berbadan kecik tapi berkepala besor?
Jawapan: Burung pipit pakai helmet

2. Dalam banyak-banyak telur, telur apa yang paling mahal?
Jawapan: Telur yang berharga RM10 sebijik

3. Dalam banyak-banyak minyak, minyak apa yang paling wangi?
Jawapan: Minyak wangi

4. Amy Search menyanyi dalam kumpulan mana?
Jawapan: Ape punya bengap soklan...Search la

5. Kereta apa yang paling laju didunia?
Jawapan: Kereta yang dipandu 500km/j

6. Makanan apa yang tidak kenyang bila dimakan?
Jawapan: Makanan yang dikunyah je tanpa ditelan
7. Kenapa kucing mempunyai bulu?
Jawapan: Sebab kucing tak mempunyai sisik

8. Kapal apakah yang mempunyai mata?
Jawapan: Anak kapal

9. Kereta kancil mempunyai berapa tayar?
Jawapan: 6 tayar. (suka hati aku la teka teki aku)

10. Dalam banyak-banyak rumah kat Malaysia, rumah apa yang paling sedikit didiami?
Jawapan: Rumah yang tak ada orang
cik sushi : AWAS! Jangan gunakan teka teki ni kepada orang yang panas baran kerana dikhuatir anda bakal di hospital untuk beberapa malam.

zureen jumpa anak PENGUIN!!!

selalu kalau zureen berblogwalking, mesti ada ayat-ayat yang menyelitkan binatang comel seperti penguin. contohnya, ''lalu sini sambil lumpat-lumpat penguin'' atau ''lalu sambil penguin walk'' atau ''penguin walk sambil jual sushi sini'' dan sebagainya.

apa yang zureen nak kongsikan di sini adalah tentang anak penguin!



cik sushi : bahahhahahahahhahhahahhaha!!!!!!!! *serius tak henti gelak!

Tidur Menurut ISLAM

setelah zureen kongsikan dengan anda tentang KETAWA MENURUT ISLAM, jom kita selidik  pula bagaimana cara TIDUR MENURUT ISLAM. 



Dalam sebuah hadis diterangkan:

Maksudnya: "Al-Barra' bin Azib Radhiallahu 'Anhu berkata: "Adalah Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam jika akan tidur, miring ke sebelah kanan kemudian Baginda membaca:


Maksudnya : " Ya Allah aku serahkan diriku kepadaMu Dan menghadapkan mukaku kepadaMu Dan menyerahkan semua urusanku kepadaMu, Dan menyandarkan punggungku kepadaMu kerana mengharap Dan takut kepadaMu, tiada perlindungan Dan tiada tempat selamat daripada seksaMu kecuali kembali kepadaMu. Aku percaya kepada kitab yang Engkau turunkan Dan Nabi yang telah Engkau utus".

                                                                                                                          (Hadis riwayat Bukhari)



Menurut sebuah hadis lagi riwayat Bukhari Dan Muslim:

Maksudnya: "Jika kamu akan tidur maka berwudhu'lah bagaikan kamu akan sembahyang, kemudian berbaring atas pinggang kanan Dan bacalah do'a ini (seperti do'a yang tersebut di atas) Dan jadikanlah bacaan do'a itu yang terakhir daripada bacaanmu (perkataanmu) ".

Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam juga pernah tidur terlentang dengan cara meletakkan satu kaki di atas yang lain sebagaimana maksud hadis :

"Daripada 'Abbad bin Tamim, daripada bapa saudaranya, bahawasanya Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam tidur terlentang di masjid sambil meletakkan satu kaki di atas yang lain." 

(Diriwayatkan oleh Bukhari Dan Muslim)



Dalam riwayatnya yang lain menerangkan: "Daripada 'Aisyah Radhiallahu Anha katanya: "Nabi Sallalahu 'Alaihi Wasallam apabila berbaring di tempat tidurnya pada setiap malam Baginda mengangkat kedua tangannya (seperti berdoa), lalu meniup Dan membaca surah al-Ikhlas, surah al-Falaq, surah an-Nas, kemudian Baginda menyapukan tangannya itu ke seluruh badan yang dapat disapunya mulai dari kepalanya Dan mukanya Dan bahagian depan daripada badannya, Baginda melakukannya sebanyak tiga kali.

(Diriwayatkan oleh at-Tirmizi)



Ketika Baginda terbangun daripada tidur di tengah malam pula, Baginda akan membasuh muka Dan kedua belah tangan sebelum Baginda tidur semula. Dalam sebuah hadis yang lain pula Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda bermaksud:


"Sesungguhnya Nabi Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda: "Syaitan akanmengikat hujung kepala seseorang yang sedang tidur dengan tiga ikatan,menyebabkan kamu tidur dengan cukup lama. Apabila seseorang di antara kamu bangkit seraya menyebut nama Allah, maka akan terlepaslah ikatan yang pertama. Apabila dia berwudhu' maka akan terbukalah ikatan yang kedua. Apabila dia sembahyang maka akan terbukalah ikatan semuanya. Dia juga akan merasakan suatu kesegaran Dan ketenangan hati, jika tidak dia akan merasa malas Dan kekusutan hati" 

(Diriwayatkan oleh al-Bukhari)



cik sushi : artikel-artikel ilmiah seperti ini nak copy pun takpe. tak yah minta izin. copy BAHAN ILMIAH ini sahaja. jangan memandai-mandai nak copy entri lain pulak. heh~

Sunday, January 16, 2011

saya pelajar IPG KAMPUS KENINGAU, SABAH.

NAK JOIN?
KLIK SINI!





zureen merupakan penuntut yang mengambil mata pelajaran Pend. Seni Visual (PSV) sebagai major. Manakala, Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris subjek minor. InsyaAllah akan menjadi seorang guru seni. hehe.

banyak pengalaman manis zureen sepanjang zureen berada di IPG. Antaranya :

rumah dekat
rumah zureen kat asrama lelaki. papa warden asrama dan pensyarah akademik di kampus yang sama. agak manis jugaklah kan sebab tak payah pun nak keluar duit banyak nak beli makanan! haha! dan agak manis jugaklah bila dapat merasa duduk asrama tanpa keluar belanja lebih. ;)

mewakili kampus
ke mana? ke program kemerdekaan peringkat kebangsaan di parlimen. waktu tu zureen bersama senior - Ronald James. memang best. tapi agak letih laa. hehe.

Jubli Perak
apa zureen buat time jubli perak IPG? zureen dan roomate menghias bilik! yaaa! memang agak kontoversi jugaklah keputusan tersebut. ramai yang kata bilik zureen dan chia (roomate) sepatutnya jadi JOHAN. memang frust gila time tu.. tapi zureen katakan manis sebab Tim. Pengarah dan pensyarah-pensyarah yang lain kata bilik kiteorang THE BEST!




naik helikopter!
haa.. 1st time tauu naik helikopter! dah laa naik helikopter, helikopter tu pulak menteri punya. memang dasyat lah! haha. zureen dapat naik ni pun sebab zureen dan ahli-ahli koir IPG buat persembahan sempena 'Hari Kaamatan' peringkat negeri sabah. ;p




 terpilih untuk pameran
yaa. adalaa program yang kiteorang buat time semester 2. memang penat tapi usaha zureen berbaloi kerana lukisan serta arca timbul zureen terpilih untuk dipamerkan. hihi.



jumpa dengan si handsome ;)
haha! ishhhh..WAJIB masuk dalam kenangan manis! haha. kat IPG ni jugak zureen berjumpa dengan encik Amri Ashraf. memang tak notice pun kewujudan dia ni. tapi bila dah gabung kelasss... (to be continued) haha!




perubahan yang zureen nak buat dalam sistem pendidikan negara?
semestinya zureen nak murid-murid, khususnya yang berada di kawasan pedalaman ni seiring dengan pencapaian serta taraf murid-murid di kawasan bandar. insyaAllah, zureen khasnya, dan kawan-kawan yang lain amnya, akan membantu lagi mereka dan tidak akan membiarkan mereka jauh ketinggalan dengan rakan-rakan mereka yang lain.

cik sushi : buat masa ni, takde kenangan pahit. ;p

CONTEST : blog paling comel!

zureen join contest blog cik Nurul Nabiela
contest ''blog paling comel''

Warganegara Malaysia'

Semua jantina diterima

follow blog cik Nurul Nabiela. dia kata tanak follow pun xpe. tapi, zureen nak follow!
mesti ada blog!

Tag 4 orang kawan

Tarikh luput 5 Februari 2011 (kalo melebihi 100 penyertaan lah..)


    hadiah : DUIT

    zureen nak tag :

    oh ribbon yang comel dan sexy!

    okay. entri kali ini agak boring. haha.
    sebenarnya entri ni zureen nak tujukan khas buat NORASHIKIN MD. JOHAN kerana sudi bagi zureen riben-riben comel untuk tudung. heh. jom terjah FB dia! klik INI.

    zureen tak pernah pun pakai benda ni sebelum ni. haha. kenapa? segan nak pakai. dari jauh lagi konfem nampak! sebab comel sangat kan? haha. so, buat pertama kalinya, zureen pakai riben ni letak kat tudung and take some pictures. tup-tup, jadi pic profile lak. even zureen tahu yang FB bakal tutup. eh ye ke? betul ke FB akan tutup? kalau korang tahu pasal benda tu sahih atau tak, roger-roger zureen tau!

    di bawah ni adalah sedikit sebanyak gambar-gambar yang zureen ambik. yes. HODOH. haha!













    cik sushi : sakit mata tak?haha.

    Saturday, January 15, 2011

    pakai KANTA LEKAP boleh BUTA!


    zureen akan kongsikan kepada anda, khususnya penggemar kanta lekap sedikit info tentang bahayanya kanta lekap. mungkin anda juga mempunyai masalah seperti mata merah semasa memakai kanta lekap bukan? ini jawapannya!


    Mengapa pemakai kanta lekap mengalami mata merah?


    Keadaan ini mungkin disebabkan jangkitan kuman pada lapisan kornea mata yang dipanggil ulser kornea. Justeru, mata menjadi merah dan sakit. Jika tidak dirawat segera, pesakit boleh
    buta. Ulser kornea boleh berlaku apabila kuman menjangkiti mata pemakai kanta lekap yang tidak menjaga kebersihan dan tidur tanpa menanggalkan kanta lekap.

     pesanan kepada semua pemakai kanta lekap?

    * Jangan sekali-kali memakai kanta lekap melebihi waktu yang dicadangkan.
    * Jangan tidur dengan memakai kanta lekap.
    * Penggunaan kanta lekap harus diberhentikan apabila berlaku kemerahan pada mata dan segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan atau rawatan.
    * Jika berlaku masalah mata merah dan penglihatan terganggu, pastikan anda dirujuk kepada pakar mata.
    * Jangan pakai kanta lekap yang melebihi tarikh luput

    cik sushi : berhajat nak beli barbie lens lagik. heh~

    PANAS! kerana mulut ZIZAN, PAKNIL marah!

    salam.

    siapa yang tak kenal dengan Zizan? beliau memang berbakat dan mampu membuat orang lain terhibur. zureen juga tidak terkecuali.Namun, isu 'Aznil Nawawa' dan 'lewat Ashaari' (awal di tukar kepada lewat' telah menimbulkan spekulasi yang negatif terhadap penonton khususnya pengacara no. 1 Malaysia, Aznil Hj. Nawawi.






    baiklah. semua orang akan melakukan kesilapan. begitu juga dengan zizan mahupun Pak Nil. bagi zureen, kata-kata zizan hanyalah gurauan semata-mata. Namun, beliau perlu mengambil kira bahan lawak yang akan disampaikan tersebut. pastikan tiada siapa yang terguris. pendek kata, ''fikir dulu sebelum cakap''. hehe~


    difahamkan, Pak Nil dah pun maafkan zizan. baguslah kalau macam tu kan?


    cik sushi : apapun, zureen tetap minat dengan zizan dan minat itu tak padam pun. 

    Friday, January 14, 2011

    KETAWA MENURUT ISLAM




    Dari : Riwayat Abu Daud

    Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:"Celakalah orang yang berbicara lalu mengarang cerita dusta agar orang lain tertawa. Celakalah !"

    Kelakar adalah perbuatan, kata-kata dan sebagainya yang dapat menggembirakan atau yang dapat menggelikan hati orang lain. Sinonimnya adalah jenaka, lawak dan gurau senda.

    Membuatkan orang lain senang hati adalah termasuk dalam amal kebajikan dan Rasulullah s.a.w juga selalu berjenaka dengan ahli keluarga dan para sahabat baginda. Namun begitu bergurau mempunyai adab-adab tertentu yang telah digariskan oleh Islam seperti:

    a) Tidak menjadikan aspek agama sebagai bahan jenaka seperti mempersendakan sunnah Rasulullah s.a..w .

    b) Gurauan tersebut bukan merupakan cacian atau cemuhan seperti memperlekehkan orang lain dengan menyebut kekurangannya.

    c) Gurauan itu bukan ghibah (mengumpat) seperti memburukkan seseorang individu dengan niat hendak merendah-rendahkannya.

    d) Tidak menjadikan jenaka dan gurauan itu sebagai kebiasaan.

    e) Isi jenaka adalah benar dan tidak dibuat-buat.

    f) Bersesuaian dengan masa, tempat dan orangnya kerana adalah tidak manis bergurau di waktu seseorang berada dalam kesedihan dan sebagainya.

    g) Menjauhi jenaka yang membuatkan orang lain ketawa secara berlebihan (ketawa terbahak-bahak) kerana banyak ketawa akan memadamkan cahaya hati.

    Sesungguhnya Rasulullah s.a.w apabila ketawa baginda hanya menampakkan barisan gigi hadapannya
    sahaja, bukan ketawa yang berdekah-dekah, mengilai-ngilai atau terkekeh-kekeh
    dengan maksud bahawa selaku seorang muslim kita hendaklah sentiasa menjaga batas kesopanan dalam erti kata yang sepatutnya.

    sumber : http://tok-ayoh.blogspot.com/2004/07/ketawa-dalam-islam.html

    Thursday, January 13, 2011

    himawari buat sit-up! jom kuruskan badan!

    kepada yang memiliki berat badan, anda boleh mencuba sit-up yang dilakukan oleh adik Himawari ini. 
    haha. 
    muka dia macam Himawari kan? 


    video

    budak perempuan ni Heezwin.
     nak tengok gambar dia lagi? klik entri INI
    sekian. 

    cik sushi : selamat menguruskan badan!

    Monday, January 10, 2011

    zureen kata : ''saya dah puas hati dah! (pulak!)''

    salam bloggers!

    yes. walaupun zureen tak puas hati Faizal Tahir tak dapat jadi juara AJL 25 macam kat entri INI, zureen nak berpuas hati lah jugak sebab team bola zureen dapat menewaskan Liverpool dengan jaringan 1-0 semalam. zureen akui, zureen memang tak concentrate tengok bola semalam. yelah, asyik tukar-tukar channel je. kejap tengok bola, kejap tengok AJL! =.=''

    gol tunggal Ryan Giggs pada perlawanan tersebut sudah cukup membuatkan Liverpool dan Kenny Dalglish berputih mata. hehe. 

    dan juga membuatkan seluruh meng-ANTI man united turut sama meraung - menangis kekecewaan

    dan kepada encik Amri Ashraf, walaupun team awak kalah, saya tetap sayang awak! hihi.



    BENCANA : tackle keras yang dilakukan oleh Daniel Agger terhadap Berbatov di kawasan kotak penalti memusnahkan Liverpool untuk menang di tempat lawan

    aksi dua pemain hebat - Nani dan Gerrard

    cik sushi : Liverpool kalah je encik Amri kite bad mood. sampai sekarang. ='(

    zureen kata : ''saya tak puas hati Faizal Tahir tak menang!''

    salam bloggers!

    sebenarnya, zureen tak puas hati ni! memang tak puas hati! tapi jangan risau, bukannya tak puas hati dengan anda. zureen cuma tak puas hati dengan keputusan anugerah juara lagu ke-25 saja! sebagai penonton AJL 25, zureen berhak nak mengutarakan pendapat zureen kan?

    sebenarnya, zureen sangat-sangat berharap lagu Faizal Tahir - Selamat Malam merangkul gelaran juara AJL tersebut. tarnyata, sasaran meleset! meleset sama sekali! bukan bermaksud zureen sokong Faizal Tahir, zureen minat dia kan? zureen bukannya minat sangat pun dengan Faizal Tahir. tapi, penyampaian nyanyiannya lebih berkesan berbanding Ana Rafali. =.=''

    kan? kan? 

    dan anda semua perasan tak? cheryl, ally dan FBI pun macam nampak surprise je tangok result tu. tak macam sebelum-sebelum ni. kan? kan?

    tapi tak apalah kan? dah rezeki Ana Rafali, apa nak buat. semoga dia sukses dalam industri dan gunakan platform AJL sebagai langkah terbaik beliau untuk mempertengahkan genre muzik yang beliau perjuangkan. tahniah!

    cik sushi kata : lepas dah menang, awak jangan sombong pula okay? :)

    Thursday, January 06, 2011

    tidak! aku tidak ingin menciummu!

    jangan panik!
    zureen tidak akan mencium siapa-siapa! 
    baca dulu!




    sumber : google images

    OMG! jangan muntah! entri cinta lagi!

    entri jiwang lagi kan? haha. maaflah oaky? zureen suka berkongsi benda-benda yang sering kita pandang enteng seperti ini. kadang-kadang orang perempuan tak tahu macam mana nak buat suami/teman lelaki mereka bertambah sayang kan? nah! tips-tips di bawah mungkin membantu anda!

    suami/teman lelaki anda akan bertambah sayang dan sedar akan kehadiran anda :

    1. Saat teman wanita atau isteri memasakkan makanan kesukaannya.

    2. Saat wanita berpura-pura menikmati acara bola sepak kegemarannya, padahal dia tahu bahawa wanita yang didampinginya itu lebih suka menonton filem-filem berunsurkan kisah percintaan.

    3. Saat wanita yang biasa didampinginya tiba-tiba muncul tanpa diduga olehnya hanya untuk menonton mereka bermain bola sepak atau bowling.

    4.Saat wanita yang biasa didampingi menghilang dari kehidupannya. Ketika inilah lelaki akan sedar bahawa mereka sebenarnya amat memerlukan wanita di samping dirinya.

    5. Saat lelaki melihat mata wanita dipenuhi air mata bahagia, ketika mereka mengucapkan, "Sayang, aku cinta padamu..."

    6. Saat wanita membelikan tali leher yang sudah lama menjadi perhatiannya.

    7. Saat wanita lebih memilih dirinya daripada lelaki lain yang sama-sama dekat dengan anda.

    8. Saat wanita menelefon dan hanya untuk mengatakan, "Aku mencintaimu".

    9. Saat wanita mengandaikan merekalah yang dapat menyelesaikan persoalannya.

    10.Saat wanita mengajak mereka menemaninya untuk berjumpa doktor hanya kerana dia mengadu sakit.


    cik sushi kata : i love u pa. heh~

    44 pantang larang sebelum KAHWIN!

    01.01.01

    atau

    11.01.11

    atau

    10.10.11

    atau

    11.11.11

    ada apa dengan tarikh ini? haha! sebenarnya tidak ada apa-apa kaitan dengan zureen pun. cuma zureen rasa, yang pastinya, ramai yang akan melangsungkan perkahwinan pada tarikh-tarikh tersebut, bukan?

    haa! sangat berkaitrapat dengan tajuk entri zureen kali ini. tak kisahlah anda nak melangsungkan perkahwinan bila, tapi zureen nak anda selami dan hayati (ceyy!) petua-petua yang masih diamalkan SEBELUM melangsungkan perkahwinan.

    kepada bakal pengantin, selamat pengantin baru dan baca petua ni tau! =)

    1. Jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul bagi mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan utk mengawal nafsu. Ia juga utk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yg timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.

    2. Jangan tidur dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga utk menjaga nama baik keluarga.

    3. Jangan bebas keluar kemana-mana kerana takut disantau oleh mereka yg mempunyai niat tidak baik.

    4. Jangan makan nasi dgn gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelamin bagi mengelakkan perut buncit.

    5. Elakkan makan ulam yg berbau busuk seperti petai dan jering.

    7. Jangan bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelak diri dari perkara sihir.

    8. Jangan membuang air kecil dan air besar serentak di dalam air contohnya dalam sungai, kolah kerana ia boleh melemahkan organ seks.

    9. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula dan gas yang tinggi dan boleh menyebabkan kencing manis.

    10. Kurangkan makan makanan yang manis kerana jika terkena kencing manis,lelaki tersebut menghadapi masalah berat ketika bersama.

    11. Elakkan mandi malam kerana tidak elok untuk sendi-sendi.

    12. Kawal makan iaitu sekali makan setiap hari (mengikut sesetengah adat)

    13. Kaum lelaki elakkan memakai seluar dalam yang ketat pada waktu malam dan tidur meniarap kerana tidak bagus untuk organ seks kerana darah tidak mengalir.

    14. Elakkan terlalu banyak makan makanan laut k rana ia mengandungi banyak toksik.

    15. Tiga bulan sebelum berkahwin, mula membuat urutan supaya pengantin mempunyai tenaga.

    16. Amalkan makan telur ayam kampung seminggu 2 kali yg dicampur madu dan lada hitam yg ditumbuk utk menambah tenaga.

    17. Bagi mereka yg banyak angin, minum air halia untuk membuang angin.

    18. Belajar ilmu rumahtangga daripada org yg berpengalaman dan sudah berkahwin tentang rahsia memikat isteri supaya rumahtangga aman dan damai.

    19. Jangan memuaskan nafsu dengan cara sendiri.

    20. Cukupkan waktu tidur tujuh hingga lapan sehari.

    21. Elakkan minum minuman keras dan merokok.

    22. Elakkan terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan.

    23. Elakkan minum air soya kerana ia sejuk dan tidak elok utk alat kelamin.

    24. Amalkan makan jamu supaya malam pengantin tidak mengecewakan.

    25. Banyakkan baca surah-surah bagi mengelakkan gangguan syaitan. Sentiasa mengingati Allah.

    26. Jangan makan sebebas-bebasnya kerana ketika ini sistem dalaman tidak stabil.

    27. Jangan terlalu terdedah kepada keluarga lelaki (simpan diri).

    28. Jangan berembun atau keluar malam bagi mengelakkan unsur jahat.

    29. Jangan bercelak atau berlangir serta memotong rambut seminggu sebelum ijabkabul.

    30. Jika telah nikah gantung tidak boleh bersama.

    31. Selepas nikah mesti ada peneman tidur sebelum bersama. Ia bertujuan untuk menghangatkan lagi kemesraan.

    32. Bilik lelaki atau wanita jgn dikosongkan. Mesti ada orang atau ahli keluarga terdekat tidur di dalam bagi mengelak dr dikhianati orang.

    33. Jangan buat kerja yang berat. Bila pengantin membuat kerja berat, dia akan berasa penat dan mudah terjadinya gangguan emosi.

    34. Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati.

    35. Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti kangkung, bayam, timun, jambu batu dan air kelapa agar muka nampak segar.

    36. Jangan cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.

    37. Sebelum menjadi pengantin, katil kelamin tidak boleh ditiduri oleh pengantin kerana tidak manis.

    38. Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh org lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.

    39. Dilarang memandang cermin ketika disolek oleh juruandam kerana dikhuatiri hilang seri.

    40. Kedua pengantin dilarang bercakap ketika bersanding kerana kurang manis dipandang tetamu.

    41. Jangan makan kepala ayam nanti mengantuk masa bersanding.

    42. Dilarang membuang alis kerana perbuatan tersebut akan menghilangkan seri wajah buat pengantin lelaki.

    43. Jangan makan bersulam air kerana dikhuatiri menyebabkan perut menjadi buncit.

    44. Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yg tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.

    cik sushi kata : Orang-orang tua Melayu dahulu selalu mengingatkan anak cucunya supaya tidak melanggar pantang larang. Melanggar pantang larang samalah dengan tidak mendengar nasihat

    Wednesday, January 05, 2011

    awak, tolong jangan diet okay?

    ''ma, pa gemuk lah!''

    ''ma, pa gemuk tak?''

    ''pa rasa pa gemuk!''

    ''alamak, berat pa naik 5 kg!''

    ''pa tak mahu makan nasi''

    ''mulai hari ni, pa mau diet, pa mau makan mee saja''

    encik amri ashraf. awak tak gemuk. sumpah! awak saja rasa awak gemuk. =.=''
    saya tengok body awak okay je. tak gemuk pun.
    jangan laa cengkung sangat. tak hensem.
    kang tak pasal-pasal orang lain ingat awak putus cinta. 
    yelah, dah cengkung macam tu mesti kawan-kawan awak or family awak risau.kan? adeh.



    jangan diet okay? =)



    kenapa LELAKI hensem macam awak kahwin LAMBAT? (part 2)

    sambungan INI..


    SURVEY PART II

    11."Jodoh tak sampai lagi kot".

    yusuff, 27 tahun - ''Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Tah apa yang pompuan dok cari tu !!''

    12."Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat" .

    ahmad, 26 tahun - ''Pompuan ini sikit-sikit majuk. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah , bawa jejalan, makan-makan?.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin!''

    13. "Dah bagitau dah, nie kita suka dan nie kita tak suka, tapi masih dia buat juga yang kita tak suka".

    shah, 29 tahun - ''Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!!''

    14."Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la".

    syah, 27 tahun - ''Sebenarnya dah memang terluka. Cuma pompuan jer buat tak tau!!''

    15."Dia nie suka pasang ramai org sangat".

    jay, 26 tahun - ''Haah! dia banyak kekawan lelaki. Kita ni duk lam waiting list dia jer.''

    16. "Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak".

    lan, 23 tahun - ''Pompuan memang camtu..''

    17. "Nak carik yang solehah lah".

    asyraf, 30 tahun - ''Dah jumpa tapi dah berpunya?Takkan nak rampas orang punya kot''

    18. "Masalah la".

    ari, 29 tahun - ''Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar''

    19. "Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la".

    sam, 23 tahun - ''Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject''

    20. "Saya suka sangat kat dia, tapi dia tak suka kat saya".

    rizal, 30 tahun - ''Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia''

    cik sushi kata : jodoh akan datang sendiri kan? yang penting usaha. never give up! dan yang paling penting, jangan jadi gay atau lesbian sudah~ =)

    Tuesday, January 04, 2011

    kenapa LELAKI hensem macam awak kahwin LAMBAT?

    sumber : google images

    haha. okaylah. mesti golongan-golongan hawa kadang-kadang terfikir kenapa agaknya orang lelaki ni takut nak kahwin. ataupun lambat kahwin. ataupun belum bersedia nak kahwin even usia mereka dah menjangkau 30-an. apa yang boleh zureen rumuskan di sini adalah alasan-alasan bernas yang diberikan oleh mereka (golongan lelaki) seperti di bawah :


    SURVEY PART I

    1."Duit tak cukup lagi laa awak".

    hanif, 29 tahun - '' orang perempuan mana tahu susahnya orang lelaki nak kumpul duit nak bayar mas kawin? hantaran? Dah tu mas kawin dan hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis! macam nak jual anak je kan? alaaa.. standardlah kononnya kan? saya makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya orang perempuan tau. Megi pun dah nak naik harga!''

    2. "Nak beli kereta dulu baru nak kahwin".

    zaki, 24 tahun -''Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer . Pompuan sekarang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas.. (gelak)''

    3. "Susah la nak cari yang berkenan dihati".

    fahmi, 26 tahun -''Memang susah pun. Pompuan sekarang ini ? da duit abangku sayang, takde pitis sayangpun melayang!''

    4."Tak datang seru lagi kot".

    khairil, 29 tahun-''Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin''

    5."Banyak sangat halangan".

    anip, 27 tahun -''Banyak sangatla procedure karang ni. Nak kena masuk kursus le. Ujian HIV le. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak!''

    6."Belum bersedia la".

    jeffery, 28 tahun -''Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana''

    7. "Ilmu tak cukup la".

    nama dirahsiakan, umur juga dirahsiakan - ''Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat ? mimpi basah? yang pertama tu kita dah expert. Tapi ilmu rumahtangga? soal-soal pompuan belum khatam lagi. Kang rumahtangga huru-hara.. orang salahkan kita gak!''

    8."Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi, Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je.Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri, dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri".

    ali, 19 tahun -''Berat tanggungjawab ni. Bukan senang yang pikul dosa orang. Dosa sendiri pun tak terpikul. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak''

    9."Dah mencubalah tapi telah dikecewakan".

    faizal, 27 tahun -''Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Pantang nampak laki kaya jer? tak kira ler laki orang ker?.duda orang ker? terus tinggalkan kita''

    10."Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la".

    syed, 30 tahun -''Memang banyak .. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. Pompuan semua laki yang tanggung. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. Dah kawin, suami lak tanggung''

    cik sushi kata : haha! ada 10 alasan lagi yang zureen akan kongsikan dalam survey ini di entri yang seterusnya. memang menarik dan mungkin akan membuatkan ada tersenyum, tergelak dan terkentut. jumpa di PART II!!!  hahaha.

    Monday, January 03, 2011

    tag : happy new year awad!

    Salam.
    yelah. dah lama tak update kan? okaylah. ni first award zureen dapat pada 2011 ni.
    Terima kasih kepada cik Aisya! jom terjah and folo blog dia yang comel ni okeh?


    soalan :

    1) adakah anda sudah follow orang yang bagi awak award ni (Aisya Husin)?
    - sudah. follower yang ke- 198! :)


    2) apakah azam 2011 awak ??? Berikan 3 azam.
    - kekalkan result dengan pointer 3.5 and above :P
    - nak tinggi lagi. boleh ke?
    - laptop baru :)

    3) apakah awak akan still couple/akan couple dgn org tuh 2011 ni??
    - mestilah! he's my everthing! wek! :)

    4) apa perasaan awak tentang umur awak yg smakin TUA ??!!
    - haha. biasalah. no feeling. banyakkan amalan. :)

    5) Tag 5 org yg awak sayang atau blog yang awak rasa cantik.

    jom terjah sekalik!
    blog simple tapi nice + ringan + wajib terjah :
    - suara jemari asnizah yang cool!
    - auny yang comel!
    - happy new year faezah!
    - umar yang cute :)
    - zalin my new friend!

    cik sushi kata : zureen suka main tag-tag ni. :)

    pertubuhan di SABAH nak ubah 'Harimau Malaya'??

    KOTA KINABALU: Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Sabah meminta gelaran Harimau Malaya untuk pasukan bola sepak negara yang menjuarai Piala Suzuki AFF minggu lalu, diubah kepada Harimau Malaysia bagi mencerminkan konsep 1Malaysia, berbanding Malaya yang tidak menggambarkan kesepaduan masyarakat pelbagai kaum negara ini.

    Mereka menyifatkan gelaran Harimau Malaya bukan setakat tidak mencerminkan penyertaan masyarakat pelbagai kaum di Sabah dan Sarawak sebagai sebahagian daripada rakyat Malaysia, malah seolah-olah menafikan penyertaan kedua-dua negeri dalam pembentukan Malaysia pada 16 September 1963.

    Presiden Majlis Belia Sabah (SYC), Kevin Lim, berkata rakyat Sabah turut menyambut kejayaan pasukan bola sepak negara menjuarai piala berkenaan tetapi agak terkilan kerana pasukan itu digelar sebagai Harimau Malaya sedangkan istilah yang sepatutnya digunakan ialah Harimau Malaysia.

    artikel selanjutnya di SINI.

    cik sushi kata : harimau Malaya ke, harimau Malaysia ke, zureen tetap setia menyokong pasukan bola sepak Malaysia!!!

    dah terlambat ke nak ucap 'happy new year'?

    salam.
    ya. TAHUN BARU. masih tidak terlambat nak mengucapkan selamat tahun baru kepada korang semua kan? hihi. apa azam baru? okaylah. sebenarnya entri ni pun sebab dah ramai request zureen untuk update blog. maaf ya kawan-kawan. agak sibuk seminggu lalu. vacation + nak kuliah lagi kan?

    btw, zureen nak kongsi benda-benda PERTAMA yang zureen buat pada 01.01.2011! check it out!


    1. ciuman pertama pada 2011?
    - cium mama :)

    2. makanan pertama pada 2011?
    -ayam bakar. kebetulan kat rumah aunty (putrajaya) ada buat acara makan-makan sikit sempena tahun baru.

    3. orang pertama yang dihubungi pada 2011?
    - encik amri ashraf

    4. ayat pertama pada 2011?
    -''happy new year!''

    5. ucapan pertama pada 2011? dan kepada siapa?
    - ''sayang.. tidur ka? happy new year..''

    6. kenderaan pertama yang dinaiki/ditunggang pada 2011?
    -basikal. round2 presint 14 dengan cuzzy n aunty. best!

    7. game pertama yang dimain pada 2011?
    -game facebook - cityville. haha! request jadi jiran okay?

    8. waktu tidur hari pertama pada 2011?
    - 3.30 a.m!

    9. waktu bangun hari pertama pada 2011?
    - 4.30 a.m! kena bangun awal sebab flight balik sabah jam 7.20 am.

    10. lagu pertama yang didengar pada 2011?
    -lagu 'bunga raya' haha! selalu kat tv tuu. =.=''

    11. lagu pertama yang dinyanyikan pada 2011?
    -kekanda adinda - atilia feat. monoloque

    12. jenama make-up pertama yang dipakai pada 2011?
    -M.A.C

    13. tempat pertama yang dijelajahi pada 2011?
    -KLIA =.=''

    13. perkara pertama yang sukar dilupakan sepanjang 2010?
    - tengok malaysia menentang indonesia di stadium bukit jalil! menang 3-0 tuuuu!

    14. benda pertama yang dimasak pada 2011?
    -nasi =.=''

    15. azam tahun baru?
    -nak tinggi. tambah lagi 2 inchi. boleh ke? =.=''
    -laptop baru
    -mahu dapat anugerah dekan lagi.
    -kumpul duit buat vacation dengan kawan-kawan
    -rajinkan diri lagi masuk dapur =.=''


    cik sushi kata : dah lupa apa azam tahun lepas. so tak sure sama ada dah tercapai ke belum. ish-ish. =.=''

    About Me

    My Photo
    seorang gadis biasa yang boleh berdikari dan sentisa cuba menggembirakan insan-insan yang disyanginya~
    Powered by Blogger.

    Blog Archive