blog ini akan di buka semula dalam tempoh

Wednesday, December 01, 2010

KHASIAT yang anda TIDAK TAHU tentang BUDU


 1. Budu merupakan makanan tradisional Kelantan yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.
 2. Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat : Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman.
 3. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toksik dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.
 4. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan “kuno”.Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
 5. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
 6. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.
 7. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.
 8. Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. 
 9. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.
 10. Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon
 11. Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara. 
 12. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.
 13. Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang disarankan oleh National Cancer Research. 

Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. 

Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.

JOM LAYAN BUDU! =)

p/s : encik amri, balik Sabah nanti bawa budu untuk saya oke? hihi.

Photo Addict Contest!

Okay.
zureen ikut contest lagi.Syarat :
1. mesti jadi follower cik yuyu untuk memeudahkan anda mendapat info terbaru tentang contest

2. Letak banner contest pada ENTRI dan SIDEBAR selama rempoh contest ini berlangsung dan 'link'kan banner tersebut kepada entri cik yuyu yang berkenaan dengan contest tersebut.

3. upload HANYA SATU keping anda seperti contoh di bawah :

gambar individu atau;
upload satu gambar tp kat dalam gambar tu ada gambar banyak-banyak macam di atas atau;

gambar anda bersama orang lain :)

*note* gambar ori or gambar yang telah di'edit' diterima :) diikuti dengan entri anda yang bertajuk ''saya/wa/aku/gua suka gambar ni sebab... (coretkan kenapa anda suka gambar anda)

4. tag 3 rakan anda

5. tinggalkan link anda si ruangan comment bog cik yuyu! <<--- klik untuk ke sanaaaa!!!

INFO !!
tempoh contest : 14 nov 2010 - 27 dis 2010
hadiah : rahsia.. (hadiah semestinya menarik)
hanya seorang pemenang akan terpilih berdasarkan huraian 'saya suka gambar ni sebab...'

-----------------------------------------------------------


klik untuk BESARRRRR punye!

okay. start buat karangan.

TAJUK : SAYA SUKA GAMBAR INI SEBAB...

            zureen suka gambar ini kerana zureen merupakan seorang kanak-kanak riang yang suka bergambar. tak kiralah orang ambil gambar atau tangkap gambar sendiri. untuk pengetahuan anda, gambar-gambar yang zureen tak suka sudahpun dipadamkan daripada kad memori. oleh kerana itulah zureen suka semua gambar-gambar yang zureen ambil (confirm BM gagal! haha). Sambung lagi. Sepertimana yang anda boleh saksikan di dalam gambar yang zureen pilih tersebut, terdapat makhluk kecil berada di belakang, dalam setiap gambar zureen. bertenang! beliau bukan toyol. beliau merupakan adik perempuan zureen. masih menanti cinta. jika berminat, hubungi zureen. haha! baiklah, kesimpulannya, zureen memang suka bergambar gila-gila macam ni. inilah zureen! yehhhhaaaa!


ditag kepada :
si cantik yang suka join contest - nieza :)
semua ahli WASABER!
dan semua follower/bukan follower :)

About Me

My Photo
seorang gadis biasa yang boleh berdikari dan sentisa cuba menggembirakan insan-insan yang disyanginya~
Powered by Blogger.

Blog Archive