blog ini akan di buka semula dalam tempoh

Wednesday, July 27, 2011

apa makna puasa bagi kamu?

ayu tak? ayu tak? hehe


Apa makna puasa? Mungkin lain orang, lain pengertiannya. Berbeza mengikut tahap pemikiran masing-masing. Zureen akan mengemukakan beberapa pendapat tentang 'berpuasa' ini dari aspek umur, pekerjaan, dan jantina.

BUDAK-BUDAK KATA, PUASA ITU..
"tak boleh makan dan minum waktu siang. Takut nanti mak ayah marah. Kalau puasa penuh, dapat duit raya lagi banyak. biasanya RM 1 untuk sehari puasa. kalau sebulan dan RM30! kayaaa!" - Adam, 7 tahun

LELAKI KATA, PUASA ITU..
"terpaksa berhenti merokok di waktu siang, tak boleh nak tengok awek seksi jalan-jalan depan mata seperti yang  lazim dilakukan semasa lepak bersama member sekerja pada waktu lunch" - Lukman, 23 tahun

"kena rajin pergi masjid sembahyang terawih. selalunya, dalam seminggu tu, sekali je pergi masjid (hari Jumaat)" - Khairul, 19 tahun

"time puasa ni laa kena cari duit lebih dan dijadikan sebagai duit raya untuk anak-anak yang puasa penuh. (mengeluh)'' - Hamzah, 37 tahun

WANITA KATA, PUASA ITU..
"kena stop mengumpat untuk sebulan. tak boleh pakai seksi-seksi" - Mira, 24 tahun

"berat badan akan susut seterusnya menjadi lebih langsing! yeay!!" - Bie, 23 tahun

"kena control nafsu lebih-lebih lagi time membeli kat bazaar ramadhan. kalau time berbuka tu, kadang-kadang lauknya macam makan untuk seminggu!" - Hanim, 28 tahun

BOS KATA, PUASA ITU..
"tak boleh maki hamun pekerja. kena selalu senyum dalam terpaksa walaupun staf tak buat kerja dan asyik hilang dari office" - Muhammad, umur rahsia (heh~)

SAYA KATA, PUASA ITU..
"sesuatu yang sangat menyeronokkan! lebih-lebih lagi bila bersahur dan berbuka bersama-sama family mahupun rakan-rakan di kampus!"

selamat menyambut bulan ramadhan semua!!

59 comments:

Lily Suhaili said...

Hahahah.
Chomel ja ULASAN2 'mereka' yea? :P

For me ;
Bulan Ramadhan best sangat. Boleh tambah pahala yg kureng . Hehehe.

zureen said...

lily - :) yes. time ni lah kita berebut-rebut nak cari pahala kan?

PORUMAN said...

mase puasa je kerrr??? klo bkn puasa leh mengumpat la kan....

zureen said...

poruman - itu pendapat spontan beliau. nak wat macam mana dah dia kata gitu. haih-haih.

mr_mrs mikko said...

hihi..
mcm2 yang dorg aham kan pasal posa.
huhu

farahazyanti said...

for me, bulan puasa bulan gandakan pahala ..

dan jugak bulan jalan2 tiap hari, sebab tiap2 ptg jalan2 bazar ramadhan .. ehee ;p

b0an said...

waa..cter pasal puase tue....

Terbelog said...

comeinyer...
nak saiiinn... :)

Terbelog said...

puasa tu wajib!
sekian

Afiq Din said...

yeke ckp cm2...

ღ p!nk veLvet ღ said...

shanteqnyer kulit :)

puase bole menahan nafsu makan yg sedang mengemokkan ni, cisss!

zureen said...

mikko - hehehe. ye kan? sangat berbeza mengikut umur.. :p

zureen said...

farahazyanti - tapi ada juga kan manusia yang masih membuat dosa time-time puasa kan?

zureen said...

boan - hehehe. :) kalau asyik-asyik kartun je nanti pembaca bosan pula kan?

zureen said...

terbelog - nak minta sain kat mana ni? :)

zureen said...

afiq - hehe. ye la. zureen tanya ni tau... buat survey~

zureen said...

pink velvet - pakai je bedak sejuk indonesia. hahaha!

kjaharun said...

betul2.. puase itu sangat best..
tp da 2 tahun saya x rasa nikmat puase :( [sedih seketika]

sebab:
1-x duk ngn famaly, so sahur n buke sendiri..

2-pegi tarawih pun jarang..

3-ni semua sebab stady[perlu ke salah kan stydy kaja?]

hahaha

Mohd Izzar said...

selambut menyambut ramadhan jugak.. =)

nurdani said...

haha. cute. selamat berpuasa juga :)

zureen said...

kjaharun - haha! takpe. time-time study kena berkorban sikit kan? bila dah habis study nanti mesti rasa lagi nikmat. sabo jelah ye? :)

zureen said...

izzar - puasa penuh oke? :)

zureen said...

nurdani - :) terima kasihh :)

Hasrul Hazrin said...

yaaaa.. Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak ye...

nowriz said...

bila puasa.. setan2 kena rantai.. jadi senang la kita menambah pahala ekk.. ;)

Azuree said...

jyeaahhhhh , nak kurus kihkihkih :D

amir aizat said...

menunggu bulan yg mulia ni

Cik Purple Pinkypuff said...

cececeh.. bla lg dia sempat menginterviu nih.. hehehe.. babu kata.. posa ndak bulih mkn ambuyat..hahaha..:p slamat berposa bsama org ke 5..:p

Ms.Az said...

haha.. tim plak kata: puasa itu memang time untuk kurus! haha...

ariph™ said...

thaye cakap! @ ariff iskandar 20thn

pausa tu maksudnya :
"alaa, x leh nak kua leting sebulan. x po laa, sabar je laa jawabnye sbb awek gua kata nanti raya mak dia suruh datang rumah! :P"

caliph shuriken said...

sy ckp: ramadhan bulan utk puasa.. syawal bulan utk raya, hikk...

apik pehe said...

puasa da nak dekat..tak dapat makan sushi..huuuuu

ZORA said...

tak sabar la nak pose ni..hehehehe

akoo pae said...

hehe smoge bulan ramadhan kali ni mgubah kite mjadi lbeh baek.
=)

azly♥iejah said...

waaa...nda sabar maw puasa bah...

alif haris said...

wah siap ade survey lg tu hehehe ..
papepon selamat menyambut ramadhan :)

zureen said...

hazrul - terima kasih ye? :)

zureen said...

nowriz - setan kena rantai pun masih jugak ada yang tak berpuasa kan? pelik tak? :)

zureen said...

azuree - hahaha. selamat menguruskan badan ye? :)

zureen said...

amir - tak sabar kan? :)

zureen said...

babu purple - hahaha! menginterview di fb bha.. :)

zureen said...

ms. az - :)

zureen said...

ariph - wahhh! datang umah awek? bestnyeee! :)

zureen said...

caliph - hahaha! nice answer! :)

zureen said...

apik pehe - tahu xpeeee.. rindu sushi laa saya nanti..

zureen said...

zora - sama laa! :)

zureen said...

akoo pae - sama-samalah kita berubah kepada yang lebih baik :)

zureen said...

azly - sama bha kitaa :)

zureen said...

alif - hihihihi. ;p selamat berpuasa alif! :)

deqlis said...

baca blog kamu...

http://ellismelia.blogspot.com

ZouL said...

hahahaha..terbaeekkk lah enti ni..dah macam baca majalah kartun Ujang la pulak..dah lama tak beli Ujang..

zureen said...

deqlis - tq :)

zureen said...

zoul - haha! ujang suka buat macam ni kan? :)

Opah Kentang said...

ramadahn adalah untuk kita kawal marah kita dengan orang sekeliling dan dapt berbuka pose same kawan-kawn jugak family :)

ekmal said...

slmt bpuasa :)

Deqna said...

salam ramadhan ya :)

TheSyafiq Mokhtar said...

saya kata : yeyyy boleh main mercun dengan meriam.. haha ^^

Syafiqa said...

Salam Ramadhan, bagus la buat entri ni. at least kita tahu, apa makna puasa bagi org lain :D nice one

perondajaketbiru74 said...

puasa tu bagus untuk mengurangkan berat badan kalau dah melebihi paras BMI....

About Me

My Photo
seorang gadis biasa yang boleh berdikari dan sentisa cuba menggembirakan insan-insan yang disyanginya~
Powered by Blogger.

Blog Archive