blog ini akan di buka semula dalam tempoh

Tuesday, May 31, 2011

kenapa budak-budak tak suka cuti sekolah?



Sekarang cuti sekolah. zureen ada laa tanya dekat adik-adik dan budak-budak lain. mereka memang suka, tapi ada jugak sebab mereka tak suka cuti-cuti ni. nak tahu sebab apa?

1. sebab kena jaga adik. selagi adik tak tidur terpaksalah kena tengok-tengokkan adik. kalau ada adik kecik kena suruh masak bubur lah, buat susu laa. macam-macam.

2. mak asyik suruh kemas rumah. Pantang bersepah sikit mesti kena kemas.

3. Kerja tolong bapak pergi menoreh. Bukan setakat itu je.. berkebun, hias laman rumah, basuh kereta atau macam-macam lagi keje lelaki.

4. kena duduk dalam rumah je, tak boleh pegi mana-mana sebab kalau keluar takut kena culik.

5. tak boleh jumpa pakwe atau makwe kalau mak bapak tau gerenti kena marah.

6. tak dapat duit belanja sekolah sebab cuti sekolah bermakna belanja harian pun cuti sama. hehe.

7. Tak dapat jumpa geng-geng kamcing sebab ramai geng yang ada kampung halaman atau korang sendiri dihantar balik kampung.

8. Kepada yang belum akil baligh dah tentu takut kena sunat! hihi.

cik sushi : sebenarnya nak tekankan no 8 tu. hahahha! alaaa. dorang cakap tak sakit, macam kena gigit semut je. hihi.

18 comments:

caliph shuriken said...

yup fokus kt #8 tu, hukk...

zureen said...

caliph - hahaha. time cuti-cuti dulu pun awak mcm tu kann?? hihhi

ღ p!nk veLvet ღ said...

tapi adek owg laks kemain sukenyer cuti sek, sebab?

*die pompuan, tayah nak sunat, hahaha!
*die yg plg bongsu, tayah jage adek dah
*keje umah sume akak die yg buat, a.k.a adek sy jugaq (bukan sy) haha!

n lastly, die bole tido kemain lame, cisss!

Aki said...

kalau sa dulu,time cuti ja,mesti sa suka berabis.. abis sa p kemping ni,n tida pernah dihalang.. hahaha.. jadi teda istilah kena suruh ini itu.. hahaha.. adik2 sa ja mangsa tu slalu.. ^_^.v..

zureen said...

pink velvet - hahaha! best jadi adik awak! ;p nak jadik adik awak laa cengginiiiii~

zureen said...

aki - adadada.. kalau p camping kan, hitam bha.. lgpun time cuti ni untuk rest.. hihi~

Aki said...

mana da hitam.. Hehehe.. ^_^.v.. pigi camping siring sungai... syok ba .. ^_^.v.. gelap2.. banyak lagi kawan2 join,yang becinta tu pandai hilang.. malas tul sa .. hahaha..

zureen said...

aki - adadada.. dorg hilang p mana? hahah!

Aki said...

diorang pigi memancing ba.. Hehehe.. ^_^.v..

zureen said...

aki -adadada. lain suda sa pikir. wakakkakkK!

Aki said...

mungkin betul juga ko punya pikiran tu,tapi sa tanya durang,durang bilang pigi memancing,siap bawa ikan lagi.. jadi,tia mo la sa cakap apa2.. Hahahah..

zureen said...

aki - ko tia p skodeng durang? wakkakakkk!

Aki said...

saya seorang yang bagus ba,sporting.. hahaha..
jadi,biarkan ja durang dengan style masing2.. pandai makan,pandai la simpan.. Hehehe..

zureen said...

aki - iya bha kan? sendiri buat, sendiri tanggung. ;p

Muhamad Dinie said...

haha..stuju yg psal duit blanje tu..

zureen said...

muhd dinie - yang no 8? hihi

Yusuf Tayyob said...

aku nak TomPang manDi.. Boleh x??

zureen said...

yussuff - ahhahah! nk mandi nk wat pe?

About Me

My Photo
seorang gadis biasa yang boleh berdikari dan sentisa cuba menggembirakan insan-insan yang disyanginya~
Powered by Blogger.

Blog Archive