blog ini akan di buka semula dalam tempoh

Wednesday, November 10, 2010

TIPS : ubah logo blog anda!

''cantik blog dia..''
''jureen, cantiklah blog kau''
''macam mana kau buat ni?''

adess. tidak. bukan untuk berbangga.
benda ni cuma perlu rajin saja.
haha.
okay, tips untuk kali ini, zureen akan kongsikan bagaimana cara untuk mengubah blog logo kita!

ya. blog logo itu!



itu dia! blog logo yang zureen maksudkan.

step 1 :

pergi ke 'dashboard' anda yang comel itu. dan klik design seperti gambar di bawah.


step 2 :

anda perlu menekan link 'edit html' yang terdapat di bahagian atas. rujuk gambar di bawah :)


setelah itu, sudah pasti anda akan terlihat/melihat segala code-code yang sememangnya memeningkan kepala anda, bukan? tanpa buang masa, kita guna cara mudah iaitu dengan menekan cntrl+f di keyboard anda :)

step 3 :

sila taip </ head> seperti gambar di bawah :)


step 4 : hampir siap!

paste semua code di bawah ini di sebelah perkataan </ head> tersebut :

<link href='http://img502.imageshack.us/img502/3879/micon.gif' rel='shortcut icon'/>
<link href='http://img502.imageshack.us/img502/3879/micon.gif' rel='icon'/>

yang di'highligt' kuning di atas adalah url. means, if anda nak gambar yang comel-comel, kacak-kacak, boleh replacekan url gambar tersebut ke kawasan yang ber'highlight' sahaja.

hasilnya :

haha. 
seperti yang boleh anda perhatikan, terdapat animation comel lompat-lompat di situ. kenapa logo zureen bergerak? zureen menggunakan .gif image. anda pun boleh lakukannya! :)

tak paham? comment. i will help u. 
:)


4 comments:

Nordin said...

yang step 4 tu kurang paham la. yang kena highlight ja ka mo copy? hmm, alang2 cuba copy tu link termasuk dengan kod sekali kasi tunjuk sini

Adie Tennyson said...

zureen, yg logo tu kan, bukan mau kasi resize dulu ka? sbb aritu aku buat dia jadi lain.. ukuran yg dia mau 500px x 500px baru jd. tp xtau la. ni yg tanya ni..

zureen said...

nordin - tidak. mcm ni. semua code tu copy. yg kuning tu awak leh replace dengan url gambar awak. setakat ni clear tak?

zureen said...

adie - tak perlu resize. zureen try ok jak ni~ :)

About Me

My Photo
seorang gadis biasa yang boleh berdikari dan sentisa cuba menggembirakan insan-insan yang disyanginya~
Powered by Blogger.

Blog Archive