blog ini akan di buka semula dalam tempoh

Tuesday, March 29, 2011

lelaki BERTATU dan BERTINDIK tidak boleh jadi wali?


eyeball tattoo (dasyat!)





Soalan :
Betulkah kalau lelaki yang bertindik telinga tidak boleh jadi imam masa sembahyang jemaah, tidak boleh azan kat telinga anak masa lahir dan tidak boleh jadi wali? Setahu saya kalau perbuatan bertindik telinga atau bertatu sebelum Islam is acceptable tetapi, bagaimana pula jika perkara ini berlaku pada seseorang "Born Muslim"?


Jawapan :

Bertindik adalah amalan wanita dan diharamkan lelaki meniru wanita. Melakukan perkara haram yang berterusan adalah perbuatan orang yang fasik.

Persoalannya adakah boleh menjadi makmum bagi imam yang fasik? Menurut imam nawawi sah solatnya cuma tidak digalakkan. Boleh azan dan boleh menjadi wali dengan syarat dia hendaklah membuang tindik tersebut terlebih dahulu.


Sebelum islam bertindik dan bertatu tidak ada hukumnya kerana ia hanya apply untuk orang Islam. Bila dia sudah masuk Islam, hendaklah dia membuang tindik tersebut.


Mengenai tatu pula, kalau dia bertatu sebelum Islam, sebaiknya di buang tatu tersebut sekiranya ia tidak menyusahkan dalam erti kos dan kesihatan (ie tidak memudaratkan). Kalau menyukarkan utk membuang tatu, maka tidak menjadi masalah.


 cik sushi : "saya agak sedih sebab ramai budak-budak Melayu sekarang bertatu dan bertindik. apa nak jadi ni..''

No comments:

About Me

My Photo
seorang gadis biasa yang boleh berdikari dan sentisa cuba menggembirakan insan-insan yang disyanginya~
Powered by Blogger.

Blog Archive